Zaregistrujte se ZDARMA
Jste zde: Domů /

Jak na rýmu

27.11.2013
Velmi se nám osvědčil recept, který jsme používali při dlouhodobé rýmě našeho pětiletého syna. Přinesl si ji v podzimním období ze školky. Léčba probíhala pouze 2 dny a to již v období, kdy po 1,5 měsíci vytrvalé rýmy začalo syna škrábat v krku a bolet trochu v oušku.

Recept:

1 cibuli najemno nakrájet a dát na ni asi 2 lžičky medu do hrníčku nebo keramické misky, zamíchat a zakrýt na půl hodiny (pokud je med příliš tuhý na zamíchání s nakrájenou cibulí, tak sklenici s medem dáme do vody v hrnci a mírně zahřejeme, aby se med rozehřál – nepřesáhnout 40 stupňů Celsia). Po půl hodině cibuli vymačkáme. Vymačkanou cibuli vyhodíme. Získanou tekutinu podáváme po lžičkách cca 8x -10x za den. Mezitím můžeme (ale není nutné) podávat lžičku Echinaceového sirupu například od firmy Just nebo Echinacea kapky. Druhý den uděláme to stejné. Již večer se všichni rýmy víceméně zbavili. 

Tento recept řeší akutní problém se zahleněním a rýmou.  

Další věc, kterou je možná dělat, Jedenkrát až 2x denně namáčet nohy v umyvadle s teplou vodou. Po mírném vychladnutí voda se dolévá horkou vodou. Celá procedura trvá asi 20 minut. Rýma trochu poleví. 

Pro odhlenění a ústupu příznaků onemocnění už postačí podávat pouze cibulovou šťávu s medem. Vyplatí se den nebo dva držet půst, případně sníst lehkou zeleninový, obilný či kuřecí vývar.

My jsme například dělali kromě zeleninového vývaru také experimentální „bramboráky“ z pšenice a mungo fazolí.

Recept:

¾ dílu kvalitního zrna pšenice (raději starší odrůda, na které bývá méně alergií) a 1/3 mungdálu (zelené fazole). Oboje pomeleme na mlýnku na obilí. Tam také pomeleme trochu římského kmínu. To smícháme s vodou a vznikne těsto podobné na palačinky. Buď se dají opéct placky jen takto a třeba na talíři přidat trochu meruňkového džemu a špetku mletého cukru. Nebo těsto obohatíme dalšími ingrediencemi jako na bramboráky - česnek, sůl, majoránka, špetka pepře, špetka čili, možná kmín a opečeme jako bramboráky nebo placky. Na bramboráky jsme si dali kysané zelí. 

Potřebovali jsme také zpracovat tofu z ledničky a mangold ze záhonu před mrazy. Česnek jsme osmažili v olivovém oleji, do toho jsme přidali trochu chilli, trochu rozmarýnu (pomáhá také při chřipce a rýmě) ze záhonu. Přidali jsme tofu a dále, co dům dal. Pár lístků pětilistého ženšenu a brahmi. Po asi 3 minutkách jsme vypnuli oheň, přidali rukolu ze záhonu a pár lístků bazalky. Protože syn chtěl červenou omáčku, tak jsme přidali rajský protlak a špetku cukru. Pro pětiletého syna byla varianta velmi podobná, jen se dělala na začátku s velmi malým množstvím česneku, bez chilli a s velmi malým množstvím zelených bylinek.

Byla to lahůdka pro všechny. Do těchto netradičních bramboráků jsme vložili tuto směs s tofou a na to ještě kysané zelí a vše zabalili. Ale stačila by jedna z těchto variant.

Doporučujme